Ο Ηνίοχος εντοπίζεται εύκολα χάρη στο κύριό του άστρο, την Αίγα. Η Αίγα είναι 100 φορές φωτεινότερη του Ήλιου και 10 φορές μεγαλύτερη από αυτόν. Είναι διπλή, αλλά τα άστρα της είναι πολύ κοντά κι έτσι μας φαίνονται σαν ένα. Είναι το 6ο σε λαμπρότητα αστέρι στον ουρανό. Κοντά της υπάρχουν υπολείμματα από σουπερνόβα, τα οποία φαίνονται με ακτίνες χ. Τα μικρότερα αστέρια κοντά στην Αίγα ονομάζονται Αιγίδια.
Ο Ηνίοχος σχηματίζει ένα τρίγωνο αστερισμών μαζί με τους Διδύμους και τον Ταύρο. Περικυκλώνεται από αυτούς τους δύο αστερισμούς, τον
Περσέα και την Καμηλοπάρδαλις.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Ηνίοχος ταυτίζεται με τον Εριχθόνιο, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο Ήφαιστος. Ο Ήφαιστος προσπάθησε να αποπλανήσει τη θεά Αθήνα, όμως δεν τα κατάφερε. Το σπέρμα του έπεσε στη γη κι από εκεί γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Η Θεά Αθηνα τον βρήκε τυχαία, τον πήρε μαζί της και του δίδαξε την ιππική τέχνη. Ο Εριχθόνιος είναι εφευρέτης του τέθριππου. Όταν έγινε βασιλιά της Αθήνας, καθιέρωσε τα Παναθήναια.
Στην απεικόνισή του ο Ηνίοχος φαίνεται να κουβαλά μια κατσίκα, αλλά δεν υπάρχει μύθος που να εξηγεί γιατί. Η Αίγα ταυτίζεται με την Αμάλθεια, την κατσίκα που θήλασε το Δία.
Μια φωτογραφία για να τον δείτε σε σχέση με τους Διδύμους, τον Ταύρο και τον Περσέα είναι
αυτή.